Top 10 alcoholvrije wijn

Zoveel keuze, maar welke is nou de beste? Hier onze top 10 alcoholvrije wijnen op een rijtje. Niet alleen favoriet bij alcoholvrijewijnkopen.nl, maar ook bij De Grote Hamersma! Probeer ze hier!

Dry January tot Stoptober

Dry January is een begrip geworden. En het wordt ook niet meer gelimiteerd tot alleen de eerste maand van het jaar; Spring Cleanse, Stoptober, allemaal initiatieven om te breken met de slechte gewoontes en een maand te experimenteren met gezondere alternatieven. Een supergoed initiatief welteverstaan, want we weten allemaal hoe makkelijk het is om weer in de oude gewoontes te vallen. Inmiddels zijn niet alleen de innovators en early adopters overtuigd, maar ook De Grote Hamersma en Esmee Langereis!

“Kijk nou toch! Dit lijkt zowaar wel echte wijn! Goed, je mist de vulling, de body, de rondeur om het eens deftig te zeggen, van echte wijn, maar de geur is goed. Prima zelfs.” – De Grote Hamersma over Kolonne Null Cuvée Rouge No2

 

Hoe doen ze dat toch?​

Wijnmakers willen maar al te graag inspelen op de alcoholvrije bewegingen en investeren dan ook volop in de ontwikkeling van nieuwe technieken. De meest bekende technieken zijn vacuümdistillatie en omgekeerde osmose. Alcoholvrije wijn begint als gewone, normale wijn waar de alcohol achteraf uit wordt gehaald. Wijn ontstaat door de vergisting van de druivensuikers die worden omgezet in alcohol. Waar vroeger de wijn verhit werd om de alcohol te laten verdampen wordt nu alles op lage temperaturen verwerkt. Zo blijven veel karakteristieke aroma’s behouden en smaakt de alcoholvrije wijn vrijwel identiek aan de alcoholhoudende variant. Met omgekeerde osmose wordt de alcohol uit de wijn gefilterd door middel van een membraanfilter en vacuümdistillatie -de naam zegt het al- trekt de wijn in etappes vacuüm en verwijdert zo de alcohol. Beide behouden zo veel van het karakter van de wijn.

 

Alcoholvrij maakt je blij!

Alcoholvrije wijn is echt niet zo slecht als de meeste mensen denken. Toch zal het nooit 100% hetzelfde zijn als alcoholhoudende wijn. Dit is simpelweg vanwege de aroma’s die de alcohol met zich mee brengt. Vergelijk het bijvoorbeeld met een zoetje versus een suikerklontje. Het lijkt op elkaar, maar het is nét anders. Alcohol geeft vaak een zoetere smaak aan de drank en kan daarmee de zuurgraad in een wijn balanceren. Bij wijnen met veel alcohol voegt het extra body toe aan het mondgevoel, zoals bijvoorbeeld een vetje, en kan ook een bittertje in de afdronk geven. Door het verwijderen van de alcohol worden ook deze effecten verwijderd, wat een hele andere smaakbeleving geeft. Desalniettemin zijn er veel wijnmakers al in geslaagd om een hele fijne alcoholvrije wijn te maken. De top 10 kun je hier uitproberen! Daar word je toch blij van!

error: Content is protected !!