Rheinhessen

Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Jaargang

Enig resultaat

Er zijn 13 grote wijnregio’s in Duitsland en deze liggen voornamelijk in het zuidwesten van het land. Rheinhessen, gelegen ten zuidwesten van de rivier de Rijn en de stad Mainz, is de grootste. Er zijn ongeveer 2.500 wijnhuizen.
Vaak denkt men dat het een vlak gebied is. Rheinhessen is echter eigenlijk een vallei met glooiende heuvels en hoogteverschillen.

Gevarieerde bodems en het gunstige klimaat maken het mogelijk om vele druivensoorten te telen, oude en nieuwe. Veel van Duitslands aromatische, vroegrijpe nieuwe kruisingen werden in Rheinhessen gekweekt door professor Georg Scheu, naar wie de Scheurebe-druif is vernoemd. De regio heeft ook ‘s werelds grootste areaal beplant met het oude ras Silvaner, dat opnieuw naam maakt. Andere witte wijnsoorten zijn ook in opkomst, met name Pinot Gris en Pinot Blanc.

Vroeger was het een mix van witte wijnen die populair was. Sommigen herinneren zich Rheinhessen misschien als de geboorteplaats van Liebfraumilch. Deze zachte witte wijn die men oorspronkelijk maakte van druiven waren aangeplant in wijngaarden rond de Liebfrauenkirche, in Worms. Nu heeft een nieuwe, jonge generatie lokale wijnboeren, die de ideale werkomstandigheden op deze glooiende hellingen waarderen, de afgelopen jaren de aandacht op zichzelf gevestigd voor hun uitstekende wijnen, waaronder Rieslings van hoge kwaliteit.

Een andere recente trend is de opkomst van rode wijn, vooral ondersteund door de Dornfelder-druivensoort. De oppervlakte voor rode variëteiten is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Nu is een derde van de wijngaarden van Rheinhessen beplant met rode druiven.

Wijnboeren uit Rheinhessen produceren moderne, ongecompliceerde wijnen en producten van topkwaliteit. Het kwaiteitslabel Selection Rheinhessen bestaat al sinds de jaren 90 – een ambitieuze klasse van fijne, droge wijnen. Dit initiatief is bedoeld om authentieke wijnen op het hoogste niveau te promoten.