Verenigde Staten

Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Jaargang

Enig resultaat

Monopolie Californië ?
Als we het over Amerikaanse wijn hebben , hebben we het eigenlijk altijd over Californische wijn. In alle staten van de Verenigde Staten wordt wel wijn geproduceerd maar in veel gevallen is dat minimaal.  Californië produceert in zijn eentje nagenoeg 90% van het totale volume. Californië heeft dan ook  de oppervlakte van een groot Europees (wijn)land als Italië en kent dan ook een enorme verscheidenheid aan bodems en klimaten. Daarbij wonen er in Californië ook een wijnwetgeving die weinig vaste regels heeft. Gecombineerd met het grote aantal vrije geesten leidt dit tot een uitgebreid scala van diverse soorten wijnen.
Anything but …?
De omslag van Californie naar een actief wijngebied vond pas eigenlijk plaats in 1976 na het beroemde “Verdict of Paris”.  Tijdens een inmiddels legendarische proeverij ten overstaan van de volledige Franse wijnpers in Parijs versloegen de Californische wijnen (ingezet als piraat) de top van Bordeaux en Bourgogne! De aanplant van beide ‘C-druiven’ Cabernet Sauvignon en Chardonnay kwam in een stroomversnelling.  Dit leidde zelfs tot de uitspraak ABC, Everything  but Chardonnay/Cabernet.  Men wilde graag eens een andere druif op een gegeven moment. Ondertussen heeft Californië heeft  een behoorlijk grote variatie aan druivenrassen.
Hun enige echte eigen specialiteit is de Zinfandel, kortweg ‘Zin’, een wijn met de nodige power en met een heel zwoel aroma. De Zinfandel komt van oorsprong uit Italie waar we hem weer  kennen als Primitivo.
Het relatief warme klimaat blijkt ook gunstig te zijn voor een druif als de syrah. Er is dan ook club wijnmakers die zich de Rhône Rangers noemt. Zij hebben dan ook de Zuid-Franse wijnen als groot voorbeeld.
Impact ‘Sideways’
Echter de filmster onder de druiven, zowel bij wijnmakers, wijndrinkers als filmmakers is de Pinot Noir. De wijn/road movie “Sideways” heeft hiervoor een doorbraak gezorgd en is in opmars! In relatief koele gebieden (AVA’s) zoals de Russian River Valley, Carneros, Monterey en Santa Barbara  doet die het uitstekend.
Bij de witte rassen is de Chardonnay nog altijd heel dominant, met de aantekening dat de wijnen ervan qua stijl aan het veranderen zijn. De hele ‘vette boter ‘en met hout dichtgetimmerde wijnen maken plaats voor wijnen met meer nadruk op zuren en mineralen. Uiteraard zulle de hele dikke jongens nog steeds blijven bestaan, maar er is een omslag gaande.
Californië’s nummer 2 voor wit is Sauvignon blanc  Ook hierbij is sprake van een stijlverandering ten goede.
Oceaan invloed
De meeste wijnbouwgebieden van Californië liggen daarom op korte afstand van de kust. Men heeft veel verkoelende invloed van de Stille Oceaan. Dit wordt veroorzaakt door de dikke mist die in de heuvelruggen langs de kust landinwaarts stroomt. Beroemd is natuurlijk de foto van de Golden Gate brug in San Francisco welke bijna helemaal omgeven is door de mist.  Deze mist vult ook de valleien van Napa en Sonoma. Pas laat in de middag verdwijnt de mist vaak pas.
Landinwaarts zie je vaak maar weinig mist hier loopt dan ook de temperatuur fors op. Dat gaat dan vaak wel ten kosten van de kwaliteit van de wijnen die dan ook alcoholisch zijn en de nodige fraïcheur missen.
Napa en Sonoma, maar er is meer..
Van alle Californische wijngebieden is de Napa Valley het bekendste en meest ‘Amerikaanse’. Veel over the top gebouwen en zelfs enkele “chateaux”.
Het gebied Sonoma ligt er vlak naast veel Europeser van karakter. Hier geen grootheidswaanzin maar  juist landelijkheid.  Hier in Sonoma vindt je super Zinfandels en prachtige Pinot Noirs (Russian River). Veel Europese wijnproducenten hebben hier ook een dependance.  samen met de gebieden Carneros en Mendocino vind je hier prachtige Pinot Noirs.

Meer in het binnenland liggen de wijngaarden van de Central Valley en de Sierra Foothills. De warme Central Valley produceert vooral bulkwijnen, waaronder de zoete Blush Zinfandel . Een lafzoete rosé voor de beginnende wijndrinker.
Classificaties : AVA’s, varietals & single vineyards
Californische etiketten hebben de naam van de varietal (druivenras) vaak groot vermeld op het etiket, de wijn voor tenminste 85% van deze druif zijn gemaakt. 15% mag dan iets anders zijn !!  Blends, die een fantasienaam dragen, vormen slechts een kleine minderheid van de productie, hoewel ze bijzonder goed kunnen zijn.

Een precies herkomstgebied heet een American Viticultural Area, afgekort als AVA. Over de kwaliteit van de wijn zegt dit niet zo veel. Aan de andere kant is er de opkomst van wijnen uit individuele wijngaarden waarvan de naam als zodanig op het etiket staat. Dit zijn de vineyard designated of single vineyard wines. Dit zijn dan weer vaak exclusieve wijnen.
Pacific Northwest: Washington & Oregon
Washington State en Oregon, respectievelijk tweede en derde na Californië als producenten van wijn op basis van edele druivensoorten, vormen samen de Pacific Northwest. Vaak grote kwaliteitswijnen hier  door de specifieke klimaten die hier aanwezig zijn.
Washington State ligt grotendeels achter het hoge kustgebergte en heeft een droog woestijnklimaat, overdag heet maar met fors koude nachten.  De belangrijkste herkomstbenaming is Columbia Valley.
Oregon ligt grotendeels voor hetzelfde kustgebergte en is juist relatief koel en vochtig, een prima omgeving voor de pinot noir en pinot gris. De Willamette Valley is zelfs uitgegroeid tot een internationaal Mekka voor liefhebbers van Pinot Noir! Veel grotere Bourgogne producenten zijn hier ook hun geluk gaan zoeken met uitstekend commercieel resultaat.