Mousserend

Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Jaargang

Enig resultaat

Mousserende Italiaanse wijnen

Tijdens het aperitivo in Italie staat er bij elke bar en elke dag wel één of meer mooie droge Prosecco’s  open. Men geniet van la Dolce Vita. Het leven is er om gevierd te worden. Een goede mousserende wijn is het tenslotte beste aperitief  bij uitstek. De frisse zuren, zorgen voor het opgang komen van de spijsvertering en doet de eetlust opwekken. Het schudt je wakker en maakt je alert!

Laten we even een beeld hier schetsen wat er zo op de markt aanwezig is:

Franciacorta. Hèt alternatief voor Champagne in Italie

Gelukkig steeds meer bekend maar hier moet je zijn voor het betere spul. Het gebied is bekend vanwege zijn harmonieuze, golvende heuvellandschap en (sinds de vroege jaren ’70) de productie van mousserende wijnen volgens de méthode traditionnelle onder de herkomstbenaming Franciacorta DOCG aan het Lago d’Iseo in Lombardije.  Franciacorta-wijnen genieten in Italië een enorm aanzien; De vraag is zo groot dat zij nauwelijks geëxporteerd worden. Bekende wijnhuizen (met landelijke bekendheid) zijn Ca’ del Bosco, Berlucchi en Bellavista. Wij als echte kwaliteits liefhebbers zijn er trots op om steeds meer Franciacorta wijnen in ons assortiment te hebben.

De druivenrassen die je in de Franciacorta-regio veel tegenkomt en die mogen worden gebruikt bij de productie van Franciacorta zijn Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco. Veel dezelfde als in het champagne gebied. En daarnaast is er ook veel kalk in de grond aanwezig wat de wijnen dezelfde mineraliteit, als in Champagne meegeeft Volgens de voorschriften worden de druiven in de regio met de hand geplukt. De 2e gisting in de fles gedurende lange tijd maakt het verschil met champagne vaak wel erg moeilijk te proeven.

Uiteraard noemen we hier ook de meest bekende, de Prosecco. In alle soorten kwaliteiten te koop tegenwoordig .

De prosecco is afkomstig uit de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene in de regio Veneto. Gemaakt van de Prosecco druif officieel “Glera” genoemd.   Zeker is dat al gedurende ten minste twee eeuwen de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene een ideale omgeving zijn voor de wijnbouw met deze druif.

Het gebruik van de naam Glera is weer gebruikelijk geworden vanaf 2009, toen de DOCG-status aan prosecco is toegekend en de naam Prosecco een herkomstbenaming is geworden. De DOCG-status is het resultaat van de betere kwaliteit van de wijnbouwers uit het Conegliano-Valdobbiadene gebied, met steile heuvels en waar het klimaat goede voorwaarden biedt voor het maken van een kwaliteitswijn. Tot dat moment was de term Prosecco eigenlijk door heel Italië bruikbaar en werden er producten meegemaakt die werkelijk afschuwelijk waren. (Paris Hilton maakte zelfs nog reclame voor een prosecco uit een blikje. Deze werd vooral verkocht in Oostenrijkse grote après ski hutten). Het werd toen van soortnaam tot herkomstnaam met duidelijk omschreven kwaliteitseisen.

Om het verhaal lekker complex te maken werd op hetzelfde hetzelfde moment de Denominazione di Origine Controllata (DOC) gecreëerd voor Prosecco die wordt gemaakt in vijf provincies van Veneto en vier van Friuli.  Onder de lichtere DOC noemer hebben de boeren meer vrijheden en mag er ook prosecco worden gemaakt van heel andere druiven dan de Glera.

De wijn kan als Prosecco frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de soort koolzuurbubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer dan drie bar druk bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn lichter mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is dan bij een spumante.

De echte prosecco wordt gemaakt volgens de méthode Charmat, zowel de spumante als de frizzante variant. Méthode Charmat houdt in dat de basiswijn, die is ontstaan door een eerste vergisting in een open tank, een tweede vergisting te laten ondergaan in een afgesloten RVS druktank Deze vergisting wordt op gang gebracht door gist en suiker aan de wijn toe te voegen. Het door die gisting geproduceerde koolzuurgas lost op in de wijn. Door het veel grotere volume van de tank, zal deze tweede gisting veel sneller verlopen dan bij een méthode traditionnelle (welke een tweede gisting op fles kent). Door dit massaproces zijn de wijnen ook aanzienlijk goedkoper maar ook veel minder complex dan bijvoorbeeld Franciacorta.

Prosecco is er in drie versies: dry, extra dry en brut. Dry is hierbij vreemd genoeg de minst droge variant en brut juist de droogste. Extra dry is de klassieke variant van Prosecco en degene die in Italië het meest wordt gedronken. Brut is op dit moment wel in opkomst en is groeiende doordat de exportmarkt daarom vraagt – buiten Italië is de smaak van de consument vaak meer richting drogere mousserende wijnen.

Prosecco heeft echter een heel andere smaak en karakter dan bijvoorbeeld een champagne. Prosecco is altijd jong, levendig, fruitig en fris, waar Champagne vaak wat volwassener,complexer en intenser is.  Dit komt ook  door de langere tijd die een tweede vergisting op fles in beslag neemt. Prosecco kan tot twee jaar bewaard worden, hierna neemt de kwaliteit af.

De wijn wordt ook vaak in mixdrankjes en cocktails gebruikt. Zo is het het hoofdingrediënt van tegenwoordig zeer populaire Spritz.

Een mousserende wijn is, mede door zijn verfrissende smaak uitstekend geschikt voor de borrel of als begeleider bij de antipasti. Sterker , een Franciacorta kun je rustig doordrinken voor bij een licht vis gerecht zoals fritto misto.

Een laatste Mousserende wijn die we hier snel noemen is de friszoete Moscato d’Asti. In verband met zijn licht zoete karakter hebben we de wijn bij de dessert wijnen besproken.

In ieder geval is het zo : mousserende wijnen zijn er niet om te bewaren , die moet je opdrinken! Het liefst vandaag!

Wij verkopen een ruim assortiment aan heerlijke mousserende wijnen uit Italië. Bij ons kunt u zowel de Prosecco als de Franciacorta bestellen.

Laat de kurken knallen! Met een prosecco, spumante, frizzante of zelfs een pracht van een mineralige en intense Franciacorta van Casadelvino.nl valt er altijd wat te vieren! Het is bij ons één van onze favoriete wijnsoorten. Wij hebben ze altijd op voorraad. Het ideale aperitief en ook gastronomisch inzetbaar.